Informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl
Home » Fokkerij » Rassen » Saddlebred

Saddlebred

De elegante Saddlebred, vroeger Kentucky Saddler, is een product van de eerste 19de eeuwse kolonisten in de zuidelijk staten van Noord-Amerika. Om aan de vraag naar een goed gebruikspaard te voldoen, fokten plantagehouders met verschillende paardenrassen waaronder de Narragansett Pacer (een snelle telganger van Rhode Island) en de volbloed. Het resultaat was een fraai dier met een ontspannen gang - essentieel voor de urenlang inspecties op de plantages. Het voldeed ook goed voor een rijtuig. In 1891 richtte een groep vooraanstaande fokkers de American Saddle Horse Breeders Association op en werd er een stamboek geopend.

De paarden met vijf gangen tonen naast de drie gangen de slow gait en de rack. De slow gait is een hoge stap, waarbij de vier voeten op een trage ingehouden manier worden verzet. De rack is een snelle, flitsende viertempi-gang, waarbij elke voet de grond raakt met gelijke aarzeling. De gang is vrij van laterale of drafbewegingen.

Stokmaat: 1,50 - 1,70 meter

Kleur: Meestal kastanjebruin, bruin, zwartbruin, zwart of schimmel; palomino, gevlekt en af en toe stekelharig

Bouw: Goed gevormde hoofd met grote wijd uiteenstaande ogen, kleine, alerte oren en brede neusgaten; lange, gebogen hals; ronde schouders met scherpe schoft; korte, sterke rug; goed gespierde achterhand met vlakke croup en hoog ingeplante staart; rechte, sterke ledematen met lange, schuine koot; goede, gezonde hoeven, open aan de hiel.

Maak een Gratis Website met JouwWeb