Informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl
Home » Fokkerij » Rassen » Dartmoor

Dartmoor

De Dartmoor die in de heidegebieden leefde was geen echte mooi pony, maar men prees zijn robuustheid, goede wil en goed gebouwde schouders wat van hem een goede springer maakte. In de kuststreek waar hij leefde heerste een levendig handelsverkeer en in de loop der eeuwen kwamen er mensen en paarden vanuit alle windstreken naar toe. De Dartmoor werdt gekruist met vele andere rassen, maar zijn solide genetische eigenschappen bleven tot in de 19de eeuw behoorlijk goed bewaard.

De Dartmoor doet qua elegantie niet onder voor de Welsh. Hij heeft mooie ruime, maar raserende, gangen die aangenaam zijn voor de ruiter. Zijn legendarische springvermogen is door selectief fokken nog verder verbeterd en hij onderscheidt zich dan ook op het springparcours. Deze zachtaardige pony is echter behoorlijk veelzijdig. Hij is uitermate geschikt voor buitenritten waar zijn zekerheid en evenwicht respect afdwingen. Daarnaast is hij een uitstekend tuigpaard. De kruising met de Engelse en Arabische volbloed levert in samengestelde wedstrijden goede resultaten op. Verder is de Dartmoor geschikt voor dressuur, ofschoon zijn bijzondere gangen - ruim, maar niet hoog - niet overal gewaardeerd worden.

Het hoofd van de Dartmoor is klein en elegant met een breed voorhoofd, grote ogen en kleine, beweeglijke oren. De hals staat stevig op de schuin aflopende schouder. De rug, achterhand en het kruis zijn krachtig en zeer gespierd. De zeer dichte staart wordt hoog gedragen. De benen zijn mooi met hun vlakke, sterke gewrichten en korte pijpen. De koten staan perfect schuin. De perfecte schuinte van de koten, gekoppeld aan zijn gangen dicht bij de grond waardoor zijn gewrichten niet worden overbelast, maakt van de Dartmoor een pony met sterke benen die tegen een stootje kunnen.

Schofthoogte is maximaal 1,27 meter.

De vacht is meestal bruin of zwart. Bonte exemplaren worden niet tot het stamboek toegelaten.

Het karakter van de Dartmoor is vast en zeker een van zijn belangrijkste pluspunten om de jonge ruiter voor zich te winnen en voor degenen die hem omringen: zacht, kalm, sociaal als hij is, is hij een dapper en edelmoedig rijpaardje. Deze aanhalige en gemakkelijk te hanteren pony is ideaal kameraadje.

Maak een Gratis Website met JouwWeb