Informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl
Home » Fokkerij » Rassen » Falabella mini paard

Falabella mini paard

De Falabella's zijn de kleinste paarden ter wereld. Ondanks hun geringe grootte vallen zij onder de noemer paarden in plaats van pony's. Als maximumgrootte geldt 0,86 centimeter. De familie Falabella staat aan de basis van het ras en heeft een ranch in de buurt van Buenos Aires. De Falabella is het resultaat van de kruising van een Shetlander met een zeer kleine volbloed, vermoedelijk een Criollo. De eerste nakomelingen waren al zeer klein. Ze werden opnieuw met de kleinste exemplaren van verschillende ponyrassen gekruist. Door doelbewuste inteelt ontstond een petieterig paardentype met het dominante gen van een miniatuur-Volboed. Tegenwoordig wordt de Falabella wereldwijd geëxporteerd. In de VS is vooral de kleurschakering van de Appaloosa zeer populair. Inmiddels worden deze dieren ook in Europa gefokt.

De Falabella is een knuffeldier. Hij is vriendelijk, intelligent en wordt op basis van zijn opmerkelijke verschijning vaak als curiositeit gehouden. Deze paarden kunnen echter geen zware wagens trekken. Om te berijden zijn ze eveneens te klein. Wel worden ze aan de hand getoond in vrijetijdsdressuur en circusnummers. Hun uitstekende springvermogen kunnen ze alleen tijdens de vrije oefening demonstreren.

De Falabella heeft een verfijnd beenwerk en correcte contouren, maar twee wervels en evenzoveel ribben minder dan normale paarden en pony;s. Het leuke, klein hoofd is voorzien van een breed voorhoofd, net als bij de Shetlander. De oren zijn echter langer. De schouders zijn vaak steil, de rug en achterhand daartegen goed gevormd. De weke benen hebben weinig botmassa; de voorste staan iets bokbening. De positie van de achterhand is vaak koehakkig. Alle kleuren komen voor, ook bont en de kleurschakering Appaloosa.

Dit mini-paard heeft een stal en 's winters zelfs een dek en krachtvoer nodig. Hoewel de gehardheid en het weerstandsvermogen van zijn Shetlander-voorvaderen verloren zijn gegaan, is hij toch gezond.

Stokmaat: 0,51 - 0,86 meter

Maak een Gratis Website met JouwWeb